.

KISA KISA - 1

 

 

1

2

3

4

5

6

2006 Yılı Yeniden Değerleme Oranı (% 7,8) Olarak Belirlendi (05.12.06)

Yabancı Uyruklulara da Vatandaşlık Kimlik Numarası Verilecek (05.12.06)

Anonim ve Limited Şirketlerin, Sermayelerini 31.12.2006 Tarihine Kadar Asgari Miktarlara Yükseltmeleri gerekmektedir. (05.12.06)

01.01.2007 Tarihinden İtibaren Tüm Emeklilerden % 33,5 Oranında Sigorta Primi Kesilecek (05.12.06)

Ücretliye Vergi İadesi Kalkıyor, Asgari Geçim İndirimi ve Özel Gider Bildirimi Esası Geliyor (05.12.06)

Yurt Dışına Çıkış Harcı 70.-YTL’den 15.-YTL’ye İndiriliyor (05.12.06)

Vergi Levhası İnternet Ortamına Taşındı

İki ve Üzeri İşçi Çalıştıran İşverenler 2006 Kasım ve Sonraki Dönem Aylık Bildirgelerini İnternet Ortamında Vermeleri Gerekmektedir 

Gümrüksüz Satış Mağazaları Mevzuatı Değişti

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Mevzuatı Değişti

Teşvik Belgeli Yatırımlarda Devlet Yardımı Değişti

Döviz Büfeleri Mevzuatı Değişti

2007 Yılı Emlak Vergisi Değerleri Yeniden Belirlendi

Ba ve Bs Formalarının Bildirim Süreleri Yeniden belirlendi

Konut Kapıcılarından Kesilerek Yöneticiler Tarafından Ödenen Damga Vergisine Son Verildi 

Yapı Denetim Hizmetlerinde KDV Tevkifat Uygulaması Başladı

Yapım İşlerinde KDV Tevkifat Oranı Değişti

T.C. Vatandaşlık Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası Olarak Kullanılacak

Kurumlar Vergisi Kanunu Değişti, Vergi Oranı % 20’ye Düşürüldü

İndirimli Orana Tabi İşlemlerde Aylık (Mahsuben) İade Uygulaması İşlemleri Başladı

İhraç Kayıtlı Teslimlerde İmalatçı Tanımı ve İşçi Sayısı Değişti

Yurt Dışına Çıkış Yasağında Borç Sınırı 25 Bin YTL Oldu

Gecikme Zammı Oranı 21 Nisan 2006 Tarihinden İtiberen % 2,5 Olarak Uygulanacaktır. 

Sosyal Güvenlik Kuruluşları (Emekli Sandığı-BAĞ-KUR ve SSK) Tek Çatı Altında Toplanacaktır.

Mükelleflere, Muhasebe Kayıtlarını Onaylı Muhasebe Bilgisayar Programları Aracılığıyla İzlemesi Mecburiyeti Getiriliyor

SSK ve Bağ-Kur Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Başvurusu Süresi Uzatıldı

Yeni Gelir Vergisi Oran ve Dilimleri Kabul Edildi

Yatırım İndirimi İstisnası Kalktı

Vergi Ziyaı Suçu Cezası Değişti

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2006 Yılı Yeniden Değerleme Oranı (% 7,8) Olarak Belirlendi (05.12.06)

 

Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298/B maddesine göre; yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre DİE toptan eşya fiyatları genel endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığı’nca Resmi Gazete’de ilan edilir.

 

Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298/C maddesine göre; vergi kanunlarında yer alan “toptan eşya fiyatları genel endeksi” ibaresi “üretici fiyatları genel endeksi” olarak uygulanmaktadır.

28 Kasım 2006 Tarih, 26360 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 363 Seri No.lu VUK Genel Tebliği ile; yeniden değerleme oranı 2006 yılı için % 7,8 (yedi virgül sekiz) olarak tespit edilmiştir.

Bu oran, aynı zamanda 2006 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacaktır. Bunun anlamı son geçici vergi döneminde eski hükümlere tabi yatırım indiriminin endekslemeye tabi olanlarının bu oranda artırılarak dikkate alınacağıdır.

Yabancı Uyruklulara da Vatandaşlık Kimlik Numarası Verilecek (05.12.06)

 

20 Ekim 2006 tarih ve 26325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/11057 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye’de Oturan Yabancıların Nüfus Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik 20.10.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konmuştur.

 

Türkiye’de herhangi bir amaçla en az altı ay süreli yabancılara mahsus ikamet tezkeresi alan yabancıların kimlik bilgilerinin ve beyan edecekleri nüfus olaylarının yabancılar kütüğünde tutulmasına ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 5’inci maddesine göre yabancılar kütüğünde kayıtlı bulunan kişilerin kaydına ulaşmak, nüfus kayıtları arasında bağ kurmak, kamu kuruluşlarında yabancılarla ilgili olarak tutulan kayıtları ilişkilendirmek ve kimlik numaralarının zorunlu tutulduğu diğer işlemlerde karşılaşabilecekleri sıkıntıları gidermek amacıyla yabancılar kimlik numarası verilecektir. Verilen yabancılar kimlik numarası, kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınacaktır.

 

Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca çıkarılan, 200/1 seri No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesinde ise yabancı uyruklular eskiden olduğu gibi vergi dairelerinden vergi kimlik numaraları almaları gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla yabancı uyruklular vergi ile ilgili işlemlerde vatandaşlık kimlik numarasını kullanamayacaklardır.

 

Anonim ve Limited Şirketlerin, Sermayelerini 31.12.2006 Tarihine Kadar Asgari Miktarlara Yükseltmeleri gerekmektedir. (05.12.06)


Bilindiği üzere Anonim ve Limited Şirketlerin, sermayelerini 31/12/2006 tarihine kadar asgari miktarlara yükseltmeleri gerekmektedir.

 

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan 2005/2 No.lu Tebliğ hükümlerine göre; Anonim Şirketlerde asgari sermaye miktarının 50.000.-YTL'ye, Limited Şirketlerde ise, asgari sermayenin 5.000.-YTL'ye çıkartılmasına ilişkin süre 31/12/2006 tarihinde sona ermektedir.

 

01.01.2007 Tarihinden İtibaren Tüm Emeklilerden % 33,5 Oranında Sigorta Primi Kesilecek (05.12.06)

16.06.2006 Tarih,26200 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun ile, 01,01,2007 tarihinden geçerli olmak üzere; 

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olduktan sonra tekrar herhangi bir şekilde “ücretli olarak, serbest meslek erbabı olarak, şirket ortağı olarak…" çalışanlar, nereden emekli olursa olsun, emekli olduktan sonra herhangi bir suretle çalışan kişiden alınacak Sosyal Güvenlik Destek Primi oranı % 33,5 olarak uygulanacaktır.

Yani;

a) Emekli olduktan sonra ücretli olarak çalışacak kişinin maaşı üzerinden %33,5 oranında SGDP ödenecektir. SGDP nin % 14 ü çalışandan % 18,5 i ise işverenden alınacaktır.

b) Emekli olduktan sonra esnaf, şirket ortağı, serbest meslek erbabı vb. çalışanların önünde ise iki seçenek vardır.

Ya emekli maaşından vazgeçilecek ya da devlete hâlihazırda elde edilen kazanç üzerinden vergi ödenecek.

Uygulamaya henüz geçilmeden, ekonomik ve sosyal açıdan tartışma yaratılmış bulunmaktadır. Ancak konunun yargıya intikal edeceği ve emekliler lehine uygulamada geri adım atılacağı kanaatini taşımaktayız.

Ücretliye Vergi İadesi Kalkıyor, Asgari Geçim İndirimi ve Özel Gider Bildirimi Esası Geliyor (05.12.06)

 

IMF’nin baskıları sonucu, ücretlilere vergi iadesi uygulamasından vazgeçilmesi için düğmeye basılmış durumda. “Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılacak bir düzenleme ile vergi iadesi uygulaması kaldırılacak. Ancak, yerine asgari geçim indirimi veya benzeri bir adla ücretlinin vergi matrahında indirim yapan bir uygulama ile vergi matrahından indirilen vergiye tabi olmayacağından, indirim tutarına isabet eden gelir vergisi kadar ücretlinin eline fazla para geçecek. Örneğin; geçim indiriminin aylık 200 YTL olduğunu varsayarsak, ücretlinin eline her ay 200 YTL’nin vergisi kadar, yani 30 YTL fazla para geçecek. Her ay 30 YTL daha az vergi vermek suretiyle çalışan yılda 360 YTL geçim indiriminden dolayı fazla para alacak. Yeni uygulama 2006 yılını kapsamayacak, 2006 yılının vergi iadesi alınacak. 2006 yılında toplanan fiş ve faturalar zayi olmayacak. Bu fiş ve faturaların vergi iadesi 2007’de verilecek.

 

Ayrıca, aynı Kanun Tasarısı ile getirilecek düzenleme ile; Maliye Bakanlığınca yapılacak ön araştırmalar sonucunda, beyan ettikleri gelir ile harcamaları arasında uyumsuzluk tespit edilenlerden “yıllık özel gider bildirimi” istenebilir. Yıllık özel gider bildiriminde, yıl içinde yapılan harcamalar ile bu harcamaların kaynağını teşkil eden unsurlara yer verilir. Yıllık özel gider bildiriminde gelirleri ile harcamaları arasındaki uyumsuzluğun açıklanamadığı sonucuna ulaşılanlar hakkında öncelikli olarak vergi incelemesi yapılır. Yıllık özel gider bildiriminin şekil ve içeriği ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usûl ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmış bulunmaktadır.

 

Yurt Dışına Çıkış Harcı 70.-YTL’den 15.-YTL’ye İndiriliyor (05.12.06)

29/6/2001 tarihli ve 4705 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile yurt dışına çıkış yapan (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hariç) Türk vatandaşlarından çıkış başına 50 ABD Doları harç alınması hükme bağlanmış ve Bakanlar Kuruluna bu harçtan muaf tutulacaklar ile harcın ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmiştir. 4736 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle 70 YTL olarak belirlenmiş olan yurt dışına çıkış harcı 15.-YTL olarak ödenecektir.

Bakanlar Kurulu’nca yeniden hazırlanan “Yurt Dışına Çıkış Harcı Kanun Tasarısı” özetle aşağıdaki düzenlemeleri kapsamaktadır.

·       Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınır.

·       Yurt dışına çıkış harcının mükellefi, yurt dışına çıkış yapan kişilerdir.

·       Çıkış tarihi itibarıyla son bir yılda altı aydan fazla yurt dışında ikamet edenler ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmaz.

 

Vergi Levhası İnternet Ortamına Taşındı

 

Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca, gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketlerinin merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına, iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca görünüp okunacak şekilde asmak zorunda oldukları vergi levhası, elektronik ortama taşındı.
   
Alışveriş yapılan mükelleften alınan perakende satış fişi veya fatura üzerindeki bilgiler kullanılarak, bu mükellefe ait vergi levhasına elektronik ortamda ulaşılmasını sağlayacak olan bu hizmete aşağıdaki link aracılığıyla ulaşılabilir. (
20 Ekim 2006)
http://www.gib.gov.tr/vergilevhasi/vergilevhasi.html

İki ve Üzeri İşçi Çalıştıran İşverenler 2006 Kasım ve Sonraki Dönem Aylık Bildirgelerini İnternet Ortamında Vermeleri Gerekmektedir 

Bilindiği üzere, 2004/Mayıs ayı ile takip eden aylara ilişkin olarak düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinin resmi-özel sektör ayırımı yapılmaksızın tüm illerde; bir ila yedi arasında sigortalı çalıştırılan işyerlerinden isteyenlerin, sekiz (dahil) veya daha fazla sigortalı çalıştırılan işyerlerinin ise zorunlu olarak internet ortamında göndermeleri gerektiği, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığının 6/4/2004 tarih ve 16-313 Ek sayılı Genelgesinde  açıklanmıştır.

Yine bilindiği ve Kurumun 29/4/2005 tarihli, 16-340 Ek sayılı Genelgesinde de belirtildiği üzere, aylık prim ve hizmet belgesinin internet ortamında gönderilmesindeki zorunluluk kapsamına, 2005/Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında 5 ve üzerinde, 2005/Ağustos ve takip eden aylarda ise, 3 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel ve resmi sektör işverenleri de dahil edilmiş bulunmaktadır.

Bu defa, Kurum Yönetim Kurulunun 18/9/2006 tarih ve IX/425 sayılı kararı ile ve 19 Ekim 2006 Tarih, 26324 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre;

2006/Kasım ve takip eden aylara ait özel ve resmi sektör işyerlerinde 2 (iki) ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin bu ve sonraki aylara ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerini, internet üzerinden e-bildirge uygulaması ile Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığına göndermeleri zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre, 2006/Kasım ve takip eden aylarda işyerlerinde 2 (iki) ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel ve resmi sektör işverenlerinin bu aylara ait Aylık Prim ve Hizmet belgelerini yasal süresi içinde e-Bildirge uygulaması ile internet üzerinden Kuruma göndermeleri gerekmektedir.

Bu nedenle, 2006/Kasım ve takip eden aylarda işyerlerinde 2 (iki) ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel ve resmi sektör işverenlerinin, bu yasal zorunluluk karşısında gereksiz yere idari para cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalmamaları için bugüne kadar e-Bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerini almamışlarsa (şifre üretim işlemleri zaman aldığından) bir an önce "e-bildirge Hizmetleri Başvuru Formu" ile "e-bildirge sözleşmesini" doldurarak işyerlerinin işlem gördüğü Sigorta/Sigorta İl Müdürlüğüne başvurup kullanıcı kodu ve kullanıcı şifrelerini almaları gerekmektedir.

Gümrüksüz Satış Mağazaları Mevzuatı Değişti

13 Ekim 2006 Tarih, 26318 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmelik” e  göre;

Türkiye’ye gelen veya Türkiye’den giden yolcular ile transit yolculara, diplomatik muafiyetten yararlananlara, yabancı basın yayın organlarının yabancı uyruklu mensuplarına, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı’ndan transit geçen gemilere, yat limanlarına gelip giden veya kışlayan yat ve tekne sahiplerine, Gümrük Müsteşarlığınca belirlenecek diğer kişilere satış yapmak üzere açılan gümrüksüz satış mağazaları ve bunların depolarının kuruluşuna, işleyişine ve buralardan eşya satışına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca mağaza ve depo açma izni verilebilecek olanlar şunlardır:

             a) Kamu kuruluşları,

             b) 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş limited veya anonim şirketler.

Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen şirketlerin;

             a) Asgari beş yıldır faaliyette bulunuyor,

             b) Ödenmiş sermayeleri ve ihtiyatları toplamının en az 500.000 (beşyüzbin) YTL,

             c) Son beş yılda ödediği kurumlar vergisinin basit ortalamasının en az 20.000 (yirmibin) YTL,

             olması şarttır.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği yılı izleyen yıllarda yapılan başvurularda son beş yılda ödenen kurumlar vergisinin basit ortalaması olarak aranacak tutar, başvurudan önceki yılda uygulanan tutarın Maliye Bakanlığınca yine o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında arttırılması suretiyle bulunur.

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Mevzuatı Değişti

10 Ekim 2006 Tarih, 26315 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkındaki Yönetmelik” e göre;

Finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinin

             a) Kuruluş ve faaliyet izinlerine,

             b) Ana sözleşme değişiklikleri ve hisse devirlerine,

             c) Yöneticilerine,

             ç) Düzenleyecekleri sözleşmelere,

             d) İşlem sınırlarına,

             e) Faaliyet izinlerinin iptaline,

             f) Birleşme, devir, bölünme ve tasfiyelerine,

             g) Muhasebe, raporlama ve denetimlerine

             ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Şirketlerin kuruluş şartları;

             a) Anonim şirket şeklinde kurulması,

             b) Ödenmiş sermayelerinin faktoring ve finansman şirketleri için beş milyon Yeni Türk Lirasından, finansal kiralama şirketleri için 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen tutardan az olmaması,

             c) Hisse senetlerinin tamamının nama yazılı ve nakit karşılığı çıkarılması,

             ç) Ticaret unvanında "Finansal Kiralama Şirketi", "Faktoring Şirketi" veya "Finansman Şirketi" ibaresinin bulunması,

             d) Ana sözleşmelerinin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olması,

             e) Kurucularının bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan şartları taşıması,

             f) Kurucularının tüzel kişi olması hâlinde Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının olması

             şarttır.

Teşvik Belgeli Yatırımlarda Devlet Yardımı Değişti

06 Ekim 2006 Tarih, 26311 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/10921 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile değişiklik yapıldı.

Bu Karar’ın amacı, Kalkınma Planları ve Yıllık Programlarda öngörülen hedefler ile Avrupa Birliği normları ve uluslar arası anlaşmalara uygun olarak tasarrufları katma değeri yüksek, ileri ve uygun teknolojileri kullanan yatırımlara yönlendirmek, istihdam yaratmak, yatırım eğiliminin devamlılığını ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesini temin etmek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslar arası düzeyde rekabet edebilmelerini teminen yatırım, üretim, kalite ve standartlarını artırmalarını ve istihdam yaratmalarını sağlamak, çevre korumaya yönelik yatırımlar, ileri teknoloji gerektiren yatırımlar ile bu yatırımlara ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemektir.

Müsteşarlıkça bu Karar’a istinaden çıkarılacak tebliğle belirlenecek bölgesel ve sektörel kısıtlamalar çerçevesinde teşvik belgesi kapsamında yatırımlara sağlanabilecek destek unsurları şunlardır:

             a) Gümrük Vergisi muafiyeti,

             b) Katma Değer Vergisi istisnası,

             c) Faiz desteği.

Döviz Büfeleri Mevzuatı Değişti

Döviz büfesi olarak da adlandırılan yetkili müesseselerin kurulmasına, şube açmalarına, faaliyet ve denetimlerine dair esaslar günün ihtiyaçlarına göre gözden geçirilerek Müsteşarlığı’nca yeniden düzenlenmiştir. 22 Eylül 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’a ilişkin 2006-32/32 sayılı Tebliğ ile getirilen başlıca değişiklikler şunlardır.

a)      Kıymetli Madenler Borsasına üye olan yetkili müesseselerin barlar ve külçeler halinde işlenmiş kıymetli madenlerin ithal ve ihracını yapabilmelerine imkân tanınmıştır.

b)      Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen basılı altınlar (Cumhuriyet, Ata, vb.) ile standart gram altınların alım satımını yapabilmelerine imkân tanınarak bu müesseselerin kuyumculuk dışında faaliyet alanının genişletilmesi amaçlanmıştır.

c)      Tebliğde belirlenen faaliyet konusu dışında işlem yaptığı tespit edilen yetkili müesseselerin önceki uygulamada olduğu gibi faaliyet izinleri doğrudan iptal edilmeyerek, önce Tebliğe aykırı faaliyetin durdurulması hususunda uyarılması, uyarıya uymadığı takdirde faaliyet izninin iptal edilmesi öngörülmüştür.

d)      Avrupa Birliği’ne uyum süreci çerçevesinde yurt dışında yerleşik kişilerin de Türkiye’de yetkili müessese kurabilmelerine imkânı tanınmıştır.

e)      Yetkili müessese kurulması aşamasında ve faaliyetleri esnasında istenilen belgeler azaltılmış ve sadeleştirilmiştir.

f)        Yetkili müesseseler nezdinde yapılan denetimler sonucunda tespit edilen mevzuata aykırılıklar nedeniyle uygulanmakta olan 15 veya 30 günlük geçici süreli faaliyeti durdurma işlemlerine son verilmiş, her bir aykırı işlem için 1567 sayılı Kanunun 3/a maddesine göre nakdi para cezası uygulaması başlatılmıştır.

2007 Yılı Emlak Vergisi Değerleri Yeniden Belirlendi

Maliye Bakanlığı ile  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanarak, 21 Ağustos 2006 Tarih, 26266 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 48 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile; Emlak Vergileri 2007 yılında % 9,8 oranında zamlanacaktır.

Bilindiği gibi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun  4751 sayılı Kanunla   değişik 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, binalar için vergi değerinin, Maliye ve Bayındırlık ve İskan Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile aynı maddenin (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa ve arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan tüzük hükümlerinden yararlanmak suretiyle hesaplanan bedel olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm ve tüzük uyarınca emlak vergisine esas olmak üzere 2007 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca bu Tebliğ ekinde yer alan cetvelde belirtilen tutarlarda tespit edilmiştir.

Ba ve Bs Formalarının Bildirim Süreleri Yeniden belirlendi

17 Ağustos 2006 Tarih, 26262 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 362 Seri No.lu VUK Genel Tebliği ile; bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" Na ilişkin esaslar yeniden belirlenmiştir. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının 2005 yılı ve müteakip yıllarda bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

Buna göre; 2005 yılına ait bildirim formları (Form Ba ve Form Bs), 2006 yılı Eylül ayı içinde verilecektir. Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler, bildirim formlarını, tabi oldukları özel hesap dönemi itibarıyla değil, takvim yılı itibarıyla düzenleyeceklerdir. Buna göre, özel hesap dönemine tabi mükellefler de dahil olmak üzere 2006 yılı Eylül ayı içinde verilecek bildirim formları, 1/1/2005 - 31/12/2005 tarihleri arasındaki alım-satım bilgilerine göre düzenlenecektir. 2006 yılı ve sonraki yıllara ait bildirim formları (Form Ba ve Form Bs)  ise takip eden yılın (2007) Şubat ayı içinde verilecektir.

 

Konut Kapıcılarından Kesilerek Yöneticiler Tarafından Ödenen Damga Vergisine Son Verildi 

 

Konut kapıcılarına ödenen ücretler gelir vergisine tabi değil. Gelir vergisine tabi olmayan konut kapıcı ücretleri, binde 6 oranında damga vergisine tabi tutulmakta ve damga vergisi beyannameleri altı ayda bir verilmekteydi. Apartman yöneticilerinin büyük bir çoğunluğu bu yükümlülüğünü yerine getirmediğinden, vergi dairesine karşı potansiyel suçlu durumuna düşmüşlerdi. Milyonlarca apartman yöneticisini mağdur etmenin yanında, vergi dairelerinin de iş yükünü gereksiz şekilde arttıran uygulama nihayet düzeltildi. 8 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, “Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun”un 8.maddesiyle Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı Tablo’nun “IV Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar” başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasının sonuna eklenen bir ibare ile konut kapıcı ücretleri damga vergisinden istisna edildi. Bundan sonra konut kapıcı ücretleri gelir vergisi gibi damga vergisine de tabi tutulmayacak. 

 

Yapı Denetim Hizmetlerinde KDV Tevkifat Uygulaması Başladı

11 Temmuz 2006 Tarih, 26225 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile; bazı kurum ve kuruluşlara verilen yapı denetim hizmetleri ½ oranında KDV tevkifat kapsamına alınmıştır.

KDV Kanununun 9 uncu maddesinin Bakanlığa verdiği yetkiye dayanılarak bu Tebliğin yayımını izleyen 3. günde başlamak üzere, yapı denetim kuruluşlarının 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün KDV mükelleflerine verdikleri yapı denetim hizmetlerinde aynı Tebliğin (A/5-f) bölümü kapsamında 1/2 oranında KDV tevkifatı uygulanması uygun görülmüştür.

Yapım İşlerinde KDV Tevkifat Oranı Değişti

11 Temmuz 2006 Tarih, 26225 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile; bazı kurum ve kuruluşlara verilen yapım işlerinde 1/3 oranındaki tevkifat değiştirilerek 1/6 oranında KDV tevkifat kapsamına alınmıştır.

KDV Kanununun 9 uncu maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/5-a) bölümünde kapsamı belirtilen yapım işlerinde tevkifat oranı, bu Tebliğin yayımını izleyen üçüncü günden itibaren başlamak üzere 1/6 olarak tespit edilmiştir.

Buna göre, bu Tebliğin yayımını izleyen üçüncü günden itibaren, kapsama giren yapım işleri dolayısıyla düzenlenecek fatura ve benzeri belgelerde gösterilen bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 5/6’sı işi yapanlara ödenecek, 1/6’sı ise işi yaptıran kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.

Öte yandan, 30/04/2006 (bu tarih dahil) tarihinden önce ihalesi tamamlanmış yapım işlerine ilişkin olup bu Tebliğin yayımı tarihinden sonra düzenlenecek faturalarda  gösterilen KDV tutarı tevkifata tabi tutulmayacaktır.

T.C. Vatandaşlık Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası Olarak Kullanılacak

 

3 Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası Genel tebliği (Taslağı) ile; Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının vergi kimlik numarası olarak 01.11.2006 tarihinden itibaren kullanılmasına başlanacaktır.

Tebliğin yayımı tarihinden 01.11.2006 tarihine kadar, vergi kimlik numarasına ilişkin eski düzenlemelerin geçerli olacağı açıktır. Bu sebeple tebliğin yayım tarihinden 01.11.2006 tarihine kadar ilgili işlemler için vergi kimlik numarası aranmaya devam edilecek; temin edilebilmesi durumunda da isteğe bağlı olarak ve vergi kimlik numarasına ek olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılabilecektir.

Geçiş sürecinde olası problemlerin önlenmesi amacıyla, 01.11.2006 ile 01.01.2007 tarihleri arasında anılan işlemler vergi kimlik numarası veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından herhangi birisiyle yapılabilecektir.

01.01.2007 tarihinden itibaren ise bahse konu olan tüm işlemlerde Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetindeki gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak yalnızca Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılacaktır.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Değişti, Vergi Oranı % 20’ye Düşürüldü

10.06.1949 tarih, 7229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak günümüze kadar uygulaması devam eden 5422 sayılı kanun 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılarak yerine, 21.06.2006 tarih, 26205 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5520 sayılı kanun yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Zaman içerisinde ticaret hacminin artması, serbest ticaret ortamının yaratığı yeni fırsatlar ile beraber dünyadaki gelişmelere  paralel olarak Kurumlar Vergisi kanunumuzda değişiklilikler yapılması gereği ortaya çıkmıştır. 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda yapılan köklü değişikliklilerin başında,  % 30 olan kurumlar vergisi oranı 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere %20’ye indirilmiş bulunmaktadır.  

İndirimli Orana Tabi İşlemlerde Aylık (Mahsuben) İade Uygulaması İşlemleri Başladı

 

11 Temmuz 2006 Tarih, 26225 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile; 2006 ve izleyen yıllarda gerçekleştirilecek indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacaklarının yılı içerisinde aylık ödemeler halinde mahsuben iade edilmesine ilişkin uygulamanın esasları belirlendi.

 

2006/Ocak ve izleyen vergilendirme dönemlerine ilişkin indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV alacakları, mükellefin kendisine ait ithalde alınanlarda dâhil vergi borçlarına ve SSK prim borçlarına mahsup edilecek. Bu alacakların, 01.10.2006 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren elektrik ve doğalgaz borçlarına da mahsubu talep edilebilecek.

 

Yılı içinde mahsuben iade edilecek KDV tutarlarının hesaplanmasına ilgili yılın Ocak döneminden itibaren başlanacak. Hesaplama aylar itibariyle ve kümülatif olarak gerçekleştirilecek. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda iade tutarının 10.000 YTL’yi geçtiği dönemde aşan kısmının, izleyen dönemlerde ise tamamının mahsuben iadesi talep edilebilecek. İade alacağının doğduğu dönemde, alacağın tamamının mahsup olarak kullanılamaması halinde kullanılamayan tutar, gelecek dönemlerdeki mahsup taleplerinde dikkate alınabilecek.

 

Her dönem iadesi gereken tutar 4 Bin YTL ’nin altında ise,  mükellefin kendi vergi ve ssk prim borçlarına teminatsız ve incelemesiz mahsup edilecek, 4 Bin YTL’nin üzerindeki mahsuben iade talepleri ise vergi inceleme veya YMM tasdik raporu karşılığında mükellefin kendi vergi ve ssk prim borçlarına mahsubu yapılacak.

4.000 YTL ve üstündeki mahsup talepleri vergi inceleme veya YMM tasdik raporu karşılığında yerine getirilecektir. Talep tutarının 4.000 YTL’ yi aşan kısmı kadar teminat gösterilmesi halinde ilgili belgelerin tamamlanıp teminatın verildiği tarih itibariyle mahsup talebi geçerlik kazanacak, teminat vergi inceleme veya YMM tasdik raporu ile çözülebilecektir. YMM tasdik raporlarında ihracat istisnasından doğan KDV alacaklarının iadesi ile ilgili limitler uygulanacaktır. Ancak 2006 yılı içindeki indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade taleplerinde, tam tasdik sözleşmesinin bulunmaması halinde de miktara bakılmaksızın mahsuben iade işlemi yapılabilecektir.

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde mahsuben iade edilemeyen kısmı, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden veya mahsuben iade edilebilecek. İade talebi en erken izleyen yılın Ocak önemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannameleri ile yapılabilecek.

 

İhraç Kayıtlı Teslimlerde İmalatçı Tanımı ve İşçi Sayısı Değişti

 

KDV Kanununun 11/1-c maddesi kapsamında ihracatçılara ihraç kayıtlı teslimde bulunabilecek imalatçılarda aranacak şartların en önemlisi “imalatçı” sayılabilmek için diğer şartlarla birlikte “imalat işinde en az 5 işçi çalıştırma” şartının da sağlanması gerekmektedir” denilmekte idi.

 

Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan 99 Seri No.lu KDV Genel Tebliği Taslağı ile;  6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1 inci maddesi kapsamında değerlendirilen sanayi işletmelerinin (imalatçıların) sanayi siciline kayıt olabilmeleri için asgari çalıştırmaları gereken işçi sayısı konusunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Sanayi Sicil Tebliğleriyle, değişen ve gelişen teknolojik şartlara paralel olarak sanayi işletmelerinde makine ve teknoloji yoğunluğunun artması ve bu nedenle işgücüne duyulan ihtiyacın azalması sebebiyle değişiklikler yapılmaktadır. Bu nedenle, 27 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A) bölümünde sayılan, ihracatçılara ihraç kayıtlı teslimde bulunacak imalatçılarda aranan şartlar arasında yer alan “imalat işinde en az 5 işçi çalıştırılması” şartı kaldırılmıştır.

Buna göre;

Bu Tebliğin yayımından önceki dönemlerde yapılan ihraç kaydıyla teslimlerde de geçerli olmak üzere, sanayi sicil belgesine sahip olan ve 27 Seri No.lu KDV Genel Tebliğindeki diğer şartları taşıyan imalatçıların, tecil-terkin uygulaması kapsamında teslimde bulunabilmeleri için teslimin yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan Sanayi Sicil Tebliğlerinde öngörülen sayıda işçi çalıştırmaları yeterli olacaktır.

Yurt Dışına Çıkış Yasağında Borç Sınırı 25 Bin YTL Oldu.

 

15 in YTL olarak uygulanan yurt dışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren vergi borcu tutarı, 439 Seri No.lu Tahsilat Genel Tebliği ile 27.04.2006 tarihinden itibaren 25 Bin YTL ’ye yükseltilmiştir.

 

Buna göre;

 

27.04.2006 tarihinden itibaren 25 Bin YTL’nin altında borcu bulunan mükellefler hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmayacaktır. Daha önce 25 Bin YTL’nin altında borcu olup da haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulmuş bulunanlar ise vergi dairelerince tespit edilerek tahditlerinin kaldırılması yönünde Emniyet Müdürlükleri’ne bildirilecektir. 

  

 

Gecikme Zammı Oranı 21 Nisan 2006 Tarihinden İtibaren % 2,5 Olarak Uygulanacaktır.

 

6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre;  21 Nisan 2006 tarih, 26146 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/10302 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile % 3 olarak uygulanan aylık gecikme zammı oranı 21 Nisan 2006 tarihinden itibaren % 2,5 olarak uygulanacaktır. (Tecil Faizi Oranı ise % 2 Olarak Uygulanacaktır.)

 

Sosyal Güvenlik Kuruluşları (Emekli Sandığı-BAĞ-KUR ve SSK) Tek Çatı Altında Toplanacaktır.

 

5502 Sayılı Kanun ile 20 Mayıs 2006 Tarih ve 26173 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Buna göre;

 

Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Sosyal Sigortalar Kurumu olarak faaliyet gösteren sosyal güvenlik kuruluşları bundan böyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adıyla tek kurum olarak faaliyet gösterecek. Yeni bir yönetim organizasyon ile teşkilatlanmaya gidilerek, eski kurumların görevli personelleri ve taşınmaz malları da yeni kuruma devredilecek, üst düzey yöneticileri de Bakanlık kadrolarına atanacaklardır.  AB uyum yasaları sürecinde yapılan düzenleme aynı zamanda ülkenin önemli sosyal sorunlarından olan sosyal güvenlik sorununun aksayan yönlerini de çözmeyi amaçlamaktadır. . 

 

5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nu takiben, 01 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek şekilde düzenlenmekte olan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”  ile;

 

-Emekli Aylıkları,

-Genel Sağlık Sigortası,

-Sağlıkta Katkı Payı,

-Sağlık Hizmetinin Koşulsuz Karşılanacağı Durumlar,

 

konularına da açıklık ve düzenleme getirilecektir.

 

Mükelleflere, Muhasebe Kayıtlarını Onaylı Muhasebe Bilgisayar Programları Aracılığıyla İzlemesi Mecburiyeti Getiriliyor

 

 

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, “1 Sıra No’lu, Bilgisayarlı Muhasebe Proğramları Standartları Genel Tebliği (Taslağı)” ile;  muhasebe kayıtlarını onaylı bilgisayar programları aracılığıyla izlemesi gereken mükellefler ile bu bilgisayar programlarını üreten gerçek ve tüzel kişilerce uyulması gereken kuralları, bilgisayar programlarının içermesi gereken asgari hususlar ve standartları ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlenmiş bulunmaktadır.

 

Buna göre;

 

1.   Muhasebe kayıtlarını onaylı muhasebe bilgisayar programları aracılığıyla izlemesi gereken mükellefler ile kendi geliştirdikleri muhasebe bilgisayar programları aracılığıyla izleyen mükelleflerin uyması gereken kurallar ve sorumluluklara,

2.   Muhasebe bilgisayar programlarını üreten gerçek ve tüzel kişilerce uyulması gereken kurallar ve sorumluluklara,

3.   Muhasebe bilgisayar programlarının içermesi gereken asgari hususlar ve standartların belirlenmesine yönelik usul ve esaslara ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

 

Bu Tebliğ (Taslak), mükelleflerin VUK hükümleri uyarınca kağıt ortamında düzenledikleri, aldıkları, muhafaza ve ibraz ettikleri belge, kayıt ve defterler yerine aynı bilgileri içerecek şekilde elektronik belge, elektronik kayıt ve elektronik defterlerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası ve ibrazı uygulamasını konu alan elektronik muhasebe düzenlemelerini kapsamamaktadır.

 

Kapsam:

 

Bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerin muhasebelerini Maliye Bakanlığınca onaylanmış bilgisayar paroğramları aracılığıyla izlemeleri zorunludur.

 

Muhasebelerini kendi geliştirdikleri muhasebe bilgisayar programları aracılığıyla izleyen mükelleflerin programlarını 01.01.2007 tarihine kadar bu Tebliğde belirtilen asgari husus ve standartlara uygun hale getirmeleri zorunludur.

 

Bilanço usulüne göre defter tutmakla yükümlü olan ve muhasebe kayıtlarını Serbest Muhasebeci veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler aracılığıyla izleyen mükellefler de bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uymak zorundadırlar.

 

Mükelleflerin Uyması Gereken Kurallar ve Sorumlulukları:

 

1.   Muhasebe kayıtlarını piyasadan satın aldıkları bilgisayar programları aracılığıyla izleyen mükelleflerin kullandıkları muhasebe bilgisayar programlarının bu Tebliğle belirlenen asgari hususlar ve standartlara sahip hale getirecek güncelleme programlarına sahip olmaları zorunludur.

2.   Satın aldıkları onaylı muhasebe programlarında daha sonra kendileri değişiklik yapan mükellefler bu değişikliklerden dolayı sorumludurlar. Yaptıkları değişiklikler nedeniyle kullandıkları onaylı muhasebe programlarını bu Tebliğ ile getirilen asgari husus ve standartları karşılayamayacak duruma getiren mükelleflere VUK’nun 359 uncu maddesinin yanı sıra asgari standartları ihlal eden muhasebe programı üreten kişilere uygulanacak cezalar da uygulanacaktır.

3.   Muhasebe kayıtlarını kendi geliştirdikleri bilgisayar programları aracılığıyla izleyen mükellefler kullandıkları muhasebe bilgisayar programlarını bu Tebliğde belirtilen asgari husus ve standartlara uygun hale getirmek zorundadırlar. Programların asgari husus ve standartlara uygun olup olmadığının tespiti için bu Tebliğin III/2 maddesinde belirtilen gerekli testleri başarıyla geçmeleri zorunludur. Programlarını asgari husus ve standartlara uygun hale getirmeyen mükelleflere, VUK’nun 359 uncu maddesinin yanı sıra asgari standartları ihlal eden muhasebe programı üreten kişilere uygulanacak cezalar da uygulanacaktır.

4.   Mükellefler, bilgisayar programı aracılığıyla izledikleri muhasebe kayıtlarını 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca yasal kağıt defter ve belgelerinde olduğu gibi saklamak ve vergi inceleme elemanlarınca istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar. Bu nedenle mükelleflerin, muhasebe işlemlerinde kullandıkları bilgisayar ve/veya programlarda meydana gelebilecek bozulma, çalınma gibi risklere karşı önlem almaları gerekmektedir. Muhasebe kayıtlarının geçici vergi dönemleri itibariyle başka bir elektronik ortama aktarılarak saklanması zorunludur.

5.   Müşterilerinin muhasebe kayıtlarını bilgisayar programları aracılığıyla izleyen Serbest Muhasebeciler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler de onaylı muhasebe programları kullanmak ve bu bölümde belirlenen usul ve esaslara uymak zorundadırlar.

6.   Satın aldıkları ve kullandıkları onaylı bilgisayar programlarını daha sonra bedelli veya bedelsiz olarak başka bir mükellefe satan, devreden veya kullanımına izin veren mükellefler bu durumu vergi idaresi ve programı satan ve üreten kişilere bildirmekle yükümlüdür.

 

Geçiş Hükümleri:

 

Bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerden; 4 sıra numaralı Vergi Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce İmzalanması Hakkında Genel Tebliğ ile belirlenen ve diledikleri takdirde Yeminli Mali Müşavirlere tasdik işlemi yaptıracak mükellefler için 2006 yılına ilişkin olarak belirlenecek hadleri aşanların 01.01.2007 tarihinden,

 

Diğerlerinin ise 01.01.2008 tarihinden itibaren muhasebelerini Maliye Bakanlığınca onaylanmış bilgisayar programları aracılığıyla izlemeleri gerekmektedir. 2006 yılı için belirlenecek hadlerin altında kalmakla birlikte dileyen mükellefler de 01.01.2007 tarihinden itibaren onaylı programlar kullanabilir.

Not:  Tebliğ (Taslağının) tam metni, sitemizin güncel mevzuat bölümünde yer almaktadır.

SSK ve Bağ-Kur Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Başvuru Süresi Uzatıldı

 

5458 sayılı kanun ile, sosyal güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin başvuru 03 Nisan 2006 tarihinde başlamış olup,  31 Mayıs 2006 tarihinde sona erecek olan ihtiyaçlar dikkate alınarak 30 Haziran 2006 tarihine kadar uzatılmıştır. (SSK Genelgesi 16/373.Ek)

 

Yeni Gelir Vergisi Oran ve Dilimleri Kabul Edildi

 

01.01.2006 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere GV Kanununu 103.maddesi ile gelir vergisi ilk dilimi 7.000.-YTL, ilk dilim oranı % 15 olmak üzere, 5479 sayılı kanun ile 30.03.2006 tarihinde TBMM ‘de kabul edilerek, 08.04.2006 Tarih, 26133 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Yatırım İndirimi İstisnası Kalktı

 

01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere, yatırım indirimini düzenleyen GV Kanununu 19. maddesi yürürlükten kaldırılmış olup, 5479 sayılı kanun ile 30.03.2006 tarihinde TBMM ‘de kabul edilerek, 08.04.2006 Tarih, 26133 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Buna göre;

 

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri; 31/12/2005 tarihi itibarıyla mevcut olup, 2005 yılı kazançlarından indiremedikleri yatırım indirimi istisnası tutarları ile; 31/12/2005 tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre hesaplayacakları yatırım indirimi istisnası tutarlarını, yine bu tarihteki mevzuat hükümleri (vergi oranına ilişkin hükümler dahil) çerçevesinde sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait kazançlarından indirebilirler.

 

Vergi Ziyaı Suçu Cezası Değişti

 

01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere, VUK ‘na göre Vergi Ziyaı ile ilgili yeni düzenleme, 5479 sayılı kanun ile 30.03.2006 tarihinde TBMM ‘de kabul edilerek, 08.04.2006 Tarih, 26133 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Buna göre;

 

213 sayılı Kanunun 344 üncü maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek, vergi ziyaı suçu işleyenlere, “ziyaa uğrattıkları verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir” şeklinde değiştirilmiştir. Ayrıca, 01.01.2006 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak bu tarihten sonra ortaya çıkan ve vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren fiiller için ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Bu ceza; vergi ziyaına 359 uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verenlere üç kat, bu fiillere iştirak edenlere bir kat, vergi incelemesine veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanunî süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için de yüzde elli oranında uygulanır.

 

 

Serbesti Caddesi, Şekerpalas Apt. No: 1/6 Yeşilköy, Bakırköy-İSTANBUL    Tel: 0 212, 662 00 47 (3 Hat)    Faks: 0 212, 573 49 78