.

KISA KISA - 3

 

 

1

2

3

4

5

6

SSK ve Bağ-Kur Prim Borçlarına Ödeme Kolaylığı Getirildi… (2008/06)

İşsizliği Önlemek İçin İşverene Teşvik ve Destek Getirildi… (2008/06)

Spor Kulüplerine Borç Ertelemesi Getirildi… (2008/06)

Yurt Dışı Çıkış Yasağı Yeniden Getirildi… (2008/06)

Kiralar Banka Ya da PTT ye Yatacak… (2008/06)

Vergi ve Fon Borçlusu Yurt Dışına Çıkabilecek (2007/11)

Bağ-Kur’lu, SSK’lı ve Emekli Sandığı Mensupları, Üniversite Hastaneleri ve Özel Hastaneler Dahil İstediği Sağlık Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Alabilecek (2007/11)

Emekli Aylığı Artışını Engellemek İçin Yeni Yasa Çıkartıldı (2007/11)

Ücretlilere Vergi İadesi Yerine, Asgari Geçim İndirimi Uygulaması 01.01.2008 Tarihinde Başlayacak (2007/11)

E-Beyanname Uygulamasının Kapsamı Genişletildi (2007/11)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

SSK ve Bağ-Kur Prim Borçlarına Ödeme Kolaylığı Getirildi… (2008/06)

 

5763 sayılı Yasa ile SSK ve  Bağ-Kur prim borçları için yeni bir ödeme kolaylığı getirildi. Yeni getirilen ödeme kolaylığına ilişkin düzenleme özetle şu şekilde;

 

Mart 2008 ve önceki dönemlere ait olup, başvuru tarihine kadar ödenmemiş olan,

 

- SSK prim borçları, gecikme zammı ve gecikme faizleri,

- İşsizlik sigortası prim borçları,

- İdari para cezaları,

- Sosyal yardım zammı,

- 31 Mart 2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden yeterli işçilik bildirmediği anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları,

- Mayıs 2003 ile Mart 2008 dönemi arasında isteğe bağlı sigortalılığın devam ettiği süredeki prim borçları,

- Topluluk sigortasına tabi olanların Mart 2008 döneminden önceki prim borçları,

- 31 Mart 2008 tarihine kadar olan Bağ-Kur prim borçları ve sosyal güvenlik destek prim borçları,

- 31 Mart 2008  tarihine kadar olan Tarım Bağ-Kur ‘u prim borçları,

 

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde yazılı başvuru yapılması, peşin ve 24 aya kadar taksitle ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının bir bölümü silinecek.

- Prim aslı ve gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15’inin başvuru tarihini takip eden ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85’i,

- 12 ay taksitlendirilerek ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 55’i,

- 12 ayı aşan taksitlendirmelerde ise gecikme cezası ve zammının yüzde 30’u terkin edilecek.

 

Ayrıca 2006 yılında prim borçları yeniden yapılandırılarak taksite bağlananlardan, taksitlendirme şartlarına uymadığından, yapılandırma işlemi bozulanlar,kalan borçları için yasa kapsamında yeniden yapılandırma talebinde bulunabilecekler.Diğer taraftan bu borçlular vadesinde ödemediği veya eksik ödediği taksit tutarlarını faiziyle birlikte, başvuru tarihinden itibaren altı aylık süre içinde ödenmesi halinde 2006 da yapılan taksitlendirmeleri de devam edebilecek.Başka bir ifade ile 5158 sayılı Yasa’ya göre yapılan yapılandırma kapsamına alınacaktır.

 

İşsizliği Önlemek İçin İşverene Teşvik ve Destek Getirildi… (2008/06)

 

Ülkemizde zaman zaman istihdamın artırılması için işverenin teşvik edildiği çeşitli yollarla desteklendiği görülüyor.Nitekim, TBMM’sinin dünkü oturumunda kabul edilerek 5763 sayılı “İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu” ile işsizliği azaltmaya yönelik olarak, işverene aşağıdaki destekler sağlanmıştır.

 

İşsiz genç erkekler ile kadınların çalıştırılmasına destek

 

Yasa işsiz genç erkekler ile işsiz ekadınların işe alınmalarını teşvik ediyor.

 

- 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olan erkeklerden,

- Yaş şartı aranmaksızın 18 yaşındna büyük kadınlardan,

 

Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde işe alınanların, işverence ödenmesi gereken  SSK primli belli şartlarda işsizlik sigortası fonunda karşılanacak.

 

İşverenin teşvikten kazancı

 

Yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılan 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadın işçiler için;prime esas kazancın alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hissesinin;

 

- Birinci yıl için yüzde 100’ü

- İkinci yıl için yüzde    80 ‘i

- Üçüncü yıl için yüzde 60’ı

- Dördüncü yıl için yüzde 40’ı

- Beşinci yıl için yüzde 20’si

 

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.Başka bir ifade ile SSK’ya ödenmesi gereken primden işveren hissesini,işveren yerine,İşsizlik Sigortası Fonu ödeyecek.

 

İşverenin primi 5 puana indirildi

 

İşverene sağlanan destek yeni işe alacağı işçiler için sağlanan teşvikle sınırlı değil.İşveren prim oranı 5 puan indirildi.Uygulama 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.Öteden beri yüksek vergi ve prim yüklerinde şikayetçi olan işveren kesimi bu düzenleme ile rahatlatılmaya çalışılıyor.Çünkü, 5 puanlık prim indirimi ile,Devlet 4 milyar dolar gelirden vazgeçmiş oluyor.Dolayısıyla bu kadar kaynak işverende kalacak.

 

İşverene sağlanan diğer destek ve teşvik unsurları da şunlar ;

 

- 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde %1 oranındaki eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor,

- 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde % 2 oranındaki terör mağduru çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor,

- 50 ve daha fazla ayıda işçi çalıştıran işyerlerinde  % 3 engelli çalıştırılma zorunluluğu devam etmesine karşın, engellilerin sigorta primi işveren hissesinin  Hazinece karşılanması öngörülüyor.

- İşverenin kreş ve emzirme yükümlülüğünde dışarıdan hizmet satın alınması yoluyla yumuşatılıyor.

- 500 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerindeki spor tesisi kurma zorunluluğu kaldırılıyor.

- İşyeri sağlık ve güvenlik birimi, işyeri hekimi yükümlülüğünde dışarıdan hizmet alımına imkan sağlanıyor.

 

Spor Kulüplerine Borç Ertelemesi Getirildi… (2008/06)

 

Geçtiğimiz ay kabul edilen 5766 sayılı Yasa ile spor kulüplerinin borçlarının 10 yıl vadeyle ödenmesine olanak sağlandı.Yapılan  düzenlemeye göre; spor kulüplerinin vergi borçları,sigorta primi, işsizlik sigortası primi borçları, idari para cezaları, eğitime katkı payı ve bunlara ilişkin gecikme zamanları taksitlendirilebilecek.Taksitlendirmede uygulanacak tecil faizi oranı yıllık % 4 olarak belirlendi.Azami tecil süresine ilişkin olarak uygulanan yıllık tecil faizi oranının % 24 olduğu dikkate alındığında, % 4’lük oranının son derece cazip olduğu görülüyor.

 

Kulüplerin bu olanaktan yararlanmak için süresi içinde “Erteleme ve Taksitlendirme Talep ve Değerlendirme Formu”  doldurarak başvuruda bulunmaları gerekiyor.Taksitlendirmeden yararlanan kulüplerin, taksitlendirme kapsamı dışında kalan borçlarını düzenli olarak ödemeleri gerekiyor.Buna göre; taksitlendirme başvuruları kabul edilen spor kulüplerinin; tecil edilen alacakları dışında kalan, tahakkuk edecek stopaj gelir vergisi, katma değer vergisi ve sigorta primlerini bir takvim yılı içinde üç defadan fazla vadesinde tam olarak ödememeleri halinde tecil ve taksitlendirme hükümsüz kalacak.

 

Öte yandan, tecil edilen borçlara ilişkin tecil şartlarına uyulmaması halinde, taksitlendirilen borçlar genel hükümlere göre muaccel hale gelecek.

 

Yurt Dışı Çıkış Yasağı Yeniden Getirildi… (2008/06)

 

6 Haziran 2008 tarih ve mükerrer 26898 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ile 6183 sayılı Yasa’da değişiklikler yapılarak;

 

- Yurt dışı çıkış yasağı getirildi,

- Kanuni temsilcilerin sorumluluğu genişletildi.

Yurt dışı çıkış yasağı için borç tutarı Yasa’da 100.000 YTL olarak belirlendi.Yurt dışı çıkış yasağı;

- Devlete ait olup 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile

- 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamına giren, amme alacakları ile bunlara ait zam ve cezaları için uygulanabilecektir.

 

Yurt dışı çıkış yasağının uygulanabilmesi için ödeme emrinin mutlaka  VUK’ un Tebliğ hükümlerine göre tebliğ edilmesi zorunlu olup,ödeme emrinin tebliğ tarihini takip eden yedi gün içerisinde ödemeyen ya da bu 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca hakkında bu alacaklar nedeniyle ihtiyatı haciz kararı alınan amme borçlusunun yurt dışına çıkışı, alacaklı tahsil dairesinin talebi halinde ilgili makamlarca engellenecektir.

 

Kiralar Banka Ya da PTT ye Yatacak… (2008/06)

 

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 22 Temmuz 2008 tarih ve 268 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği (Taslağı) na göre; 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren Konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kira gelirleriyle iş yeri kiralarında tahsilat ve ödemeler, bankalar ya da posta işletmesi kanalıyla yapılacak.

 

Taslakla konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerlerinde de iş yerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin tamamını, banka veya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafından düzenlenen belgelerle belgelenmesi zorunluluğu getiriliyor.

 

Her bir konut için 500 YTL'nin altında kalan aylık kira gelirleri ile mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve iş yeri kira geliri tahsilatları bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

 

Kiralarla ilgili zorunluluklara uymayan birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabına 1.490 YTL'den, ikinci sınıf tüccarlara, defter tutan çiftçilere, kazancı basit usulde tespit edilenlere ve bunların dışında kalanlara 320 YTL'den az olmamak üzere, her bir işlem için, işleme konu tutarın yüzde 5'i oranında ceza uygulanacaktır.

 

Vergi ve Fon Borçlusu Yurt Dışına Çıkabilecek (2007/11)

 

Anayasa Mahkemesi; Pasaport Kanununun, vergi ve fon borcu olanların pasaport alamayacaklarına ilişkin hükümlerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmiş bulunmaktadır. İptal kararları sonrası doğan yasal boşluğun giderilmesi için ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

 

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 3463 sayılı Yasa ile değiştirilen 22. maddesinin birinci fıkrasında,’’…vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez.’’ hükmünün iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne üç ayrı başvuru yapıldı. Yine aynı Mahkeme, 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 15. maddesinin, 4672 sayılı Yasa ile değiştirilen (3) numaralı fıkrasının, ‘’5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 22. maddesi hükümleri, Fonun talebi üzerine Fona borçlu olanlar ile tüzel kişi borçluların kanuni temsilcileri hakkında da uygulanır.’’biçimindeki tümcesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu. Anayasa Mahkemesi, yaptığı toplantıda iptal istemini esastan görüşerek, Pasaport ve Bankalar Kanunu’ndaki söz konusu düzenlemeleri Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmiş bulunmaktadır.

 

Ayrıca; Anayasa Mahkemesi, Pasaport Kanunu’nda iptalden doğan hukuksal boşluğun yasama organınca giderilmesi için, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girmesini de kararlaştırmış bulunmaktadır. (E. 2007/4 K. 2007/81 T. 18.10.2007)

 

Bağ-Kur’lu, SSK’lı ve Emekli Sandığı Mensupları, Üniversite Hastaneleri ve Özel Hastaneler Dahil İstediği Sağlık Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Alabilecek (2007/11)

 

25 Mayıs 2007 Tarihli mükerrer Resmi Gazete’de Sosyal Güvenlik Kanunu’nca yayımlanan ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’’ ile yapılan düzenlemelerle, 15 Haziran 2007 tarihinden itibaren Bağ-Kurlu, SSK’lı, Emekli Sandığı iştirakçileri ve bu kurumlardan emekli olanlar ve bunların bakmakla zorunlu olduğu kişiler, sevk işlemi dahi gerekmeden, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler dahil, istediği sağlık kuruluşundan aynı norm ve standartta eşit ve adil sağlık hizmeti alacaklar.

 

Yeni uygulama ile, uzun yıllardan beri farklı kurumlardan farklı standart ve kalitede sağlık hizmeti alanların, haklı şikayet ve yakınmalarını da ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

 

Emekli Aylığı Artışını Engellemek İçin Yeni Yasa Çıkartıldı (2007/11)

 

Emekli aylığını kestirerek, birkaç gün çalışıp tekrar aylık bağlatan emeklilerin aylıklarında yüzde 40’lara varan oranda artış meydana gelmesinin ortaya çıkması üzerine, aylık artışlarının önüne geçmek için jet hızıyla yasa çıkartıldı.

 

23 Ekim 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5698 sayılı Yasa ile yapılan düzenlemeyle, birkaç gün gibi kısa süre çalışmayla, emekli aylığına 01.01.2000 tarihinden itibaren gelişme hızı artış oranında pay verilmesinin önüne geçildi. Sadece emeklilik dönemindeki çalışma günlerine ilişkin kısmi aylık hesaplanırken, gelişme hızından pay verilmesi esası benimsendi. Örneğin; 30 Nisan 2007 de emekli aylığını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan bir emekli, 31.10.2007 de tekrar emekli aylığı bağlanmasını talep ettiğinde, emekli aylığı 30.04.2007 ile 31.10.2007 arasındaki TÜFE artış oranında artırılacak olup, emekli aylığında gelişme hızı artış oranında artış yapılmayacak. Oysa eski uygulamaya göre emekli aylığı; 01.01.2000 tarihinden aylık bağlanacak olan 31.10.2007 tarihine kadar, gelişme hızı artış oranında da artırılacaktı. Emeklinin çalışma dönemine ilişkin kısmi aylığı ise; 30.04.2007 ile 31.10.2007 arasındaki prime esas kazanç tutarları, hem TÜFE oranında hem de Gelişme Hızı artış oranında artırılarak hesaplanacak olup, emekli aylığı ile emeklilik dönemindeki çalışmasına ilişkin kısmi aylığının toplamı yeni aylığını oluşturacak.

 

Ücretlilere Vergi İadesi Yerine, Asgari Geçim İndirimi Uygulaması 01.01.2008 Tarihinde Başlayacak (2007/11)

 

04 Nisan 2007 Tarih, 26483 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 5615 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun” ile yapılan düzenlemeyle, ücretlilere yapılmakta olan vergi iadesi (teknik adıyla vergi indirimi) uygulaması 01.01.2007 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmış, yerine 01.01.2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere asgari geçim indirimi” uygulaması getirilmiş bulunmaktadır.

 

Yeni düzenleme ile;

 

1- Ücretliler, bir yıl boyunca fiş ve fatura toplamak, biriktirmek ve saklamak zahmetinden kurtuluyor.

 

2- Ücretliler, asgari ücretin aylık brüt tutarının yarısı kadar, en az geçim indiriminden yararlanacaklar. Bu tutar eşi çalışmayan için %60 olacak. İlk iki (her bir) çocuk için % 7,5, sonraki (her bir) çocuklar için % 5 olmak üzere evli dört çocuklu bir ücretli, asgari ücret üstünden vergi ödemeyecek duruma gelecek. Dolayısıyla asgari geçim indirimi sadece asgari ücretliye avantaj sağlamış olacaktır.  

 

E-Beyanname Uygulamasının Kapsamı Genişletildİ. (2007/11)

 

Maliye Bakanlığı’nca Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin verdiği yetkiye istinaden, otomasyon alt yapı çalışmalarına verilen önemle birlikte mükelleflerin de beyannamelerini elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

 

Bu kapsamda, ilk uygulama 01.10.2004 tarihinden itibaren başlamıştır. Başlangıçta tüm mükellefler değil, belirlenen hadlerin üzerinde kalan mükellefler zorunluluk kapsamına alınmıştır. Ancak, bugüne kadar belirlenen hadler daraltılarak kapsam genişletilmeye çalışılmıştır.

 

18.10.2007 tarih ve 26674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 376 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile de vergi beyannamelerinin internetten gönderilmesine ilişkin hadler kaldırılarak, ticari,zirai ve mesleki faaliyetlerden dolayı gerçek usulde vergilendirilen Gelir Vergisi mükelleflerine hiçbir hadler sınırlı olmaksızın;

 

- Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini ve,

 

- Geçici Vergi Beyannamelerini,

 

elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir.

 

Buna göre, ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerden dolayı gerçek usulde vergilendirilen Gelir Vergisi mükellefleri;

 

- 2007 yılına ilişkin olup, 25 Mart 2008 tarihine kadar verilecek olan Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini,

 

- 2008 yılının birinci geçici vergi dönemine ilişkin olup, 14 Mayıs 2008 tarihine kadar verilecek olan Geçici Vergi Beyannamesini,

 

elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir.

 

Ayrıca, bu Tebliğ ile ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerden dolayı gerçek usulde vergilendirilen;

 

Gelir Vergisi Muhtasar Beyannamelerini,

 

- Ekim- Kasım- Aralık 2007 Dönemine ilişkin olup, 23 Ocak 2008 tarihine kadar verilecek olan Muhtasar Beyannamesini,

 

- Ekim 2007 Dönemine ilişkin olup, 23 Kasım 2007 tarihine kadar verilecek olan Muhtasar Beyannamesini, elektronik ortamda göndereceklerdir.

 

Katma Değer Vergisi Beyannamelerini,

 

- Ekim 2007 Dönemine ilişkin olup, 24 Kasım 2007 tarihine kadar verilecek olan Katma Değer Vergisi Beyannamesini,

 

- Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğlerine göre üçer aylık dönemler halinde beyanname vermelerine izin verilenler için Ekim-Kasım-Aralık 2007 Dönemine ilişkin olup 24 Ocak 2008 tarihine kadar verilecek olan Katma Değer Vergisi Beyannamesini elektronik ortamda göndereceklerdir.

 

 

Serbesti Caddesi, Şekerpalas Apt. No: 1/6 Yeşilköy, Bakırköy-İSTANBUL    Tel: 0 212, 662 00 47 (3 Hat)    Faks: 0 212, 573 49 78